2019-05-15 14:54Pressmeddelande

Pennsvärdet 2019 tilldelas Pavlina Spanos

Pavlina Spanos, Enbacksskolan tilldelas Pennsvärdet 2019 med följande motivering:

Pavlina Spanos inspirerar med sin kreativitet, nyfikenhet och förmåga att möta varje elev utifrån hens förutsättningar. Juryn imponeras av hennes förmåga att utvecklas och utveckla i samklang med en skola som hon verkat i under så lång tid. Pavlina är en mycket erfaren lärare som på ett metodiskt och nytänkande vis anpassat undervisningen till sina elever och på så vis höjt resultaten i sin skola. Genom att balansera förvä

ntan, struktur, ansvar och utrymme för att pröva nytt har hon skapat en lärandemiljö präglad av tillit till den egna förmågan, självförtroende och framtidstro som sprider sig bland elever såväl som kollegor. Pavlina har en sofistikerad fingertoppskänsla för det pedagogiska hantverket och har tillsammans med sina elever byggt ett dynamiskt klassrum där kreativitet och kritiskt tänkande ständigt är i fokus.

 

Pavlina Spanos visste tidigt att hon ville ha ett yrke där hon fick möta människor och få utlopp för sin omhändertagande ådra. Hon växte upp i Kungsängen nordväst om Stockholm och efter att ha vikarierat som lärare i ett halvår gick det upp för henne att det var exakt det hon skulle ägna sitt liv åt. Hon hade hittat ”sin grej”.  I år tilldelas hon Pennsvärdet – en utmärkelse för lärare som stärker sina elevers språkförmåga, kreativitet och kritiska tänkande.

”En av de största grejerna med att vara lärare är att se att det jag gör påverkar barnen, att jag gör skillnad. De här är mer än ”bara ett jobb” och allt jag gör har betydelse för inte mindre än 43 elever dagligen. Jag förstår att jag hittat rätt när jag går hem från skolan och känner att jag är lycklig och glad”, berättar hon.

Efter avslutad lärarutbildning började Pavlina jobba på Enbacksskolan i Spånga -Tensta. Där har hon jobbat de 20 senaste åren. Hennes närvaro på skolan är påtaglig, både bland elever och kollegor.

Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan är stolt över Pavlinas jobb och tycker att Pennsvärdet har  hamnat helt rätt.

”Pavlina är en oerhört skicklig lärare som har ett stort engagemang för sitt yrke och för sina elever. Hon har ett pedagogiskt driv och en outtröttlig vilja att utveckla sig själv och sina elever. Pavlina är oerhört mån om att eleverna känner tillit och trygghet i skolan och skapar väldigt goda relationer med elever, föräldrar och kollegor. Hon har en enorm förmåga att se till att alla barn blir sedda och stärka deras känsla av att de alla är lärande individer som kan lyckas i skolan”, säger hon.

Pennsvärdet 2019 delas ut den 20 maj på Hallwylska museet av utbildningsminister Anna Ektröm

Se filmen om årets mottagare av Pennsvärdet

Mottagaren av Pennsvärdet har utsetts av en jury bestående av:

Cecilia Nordström – styrelseordförande Berättarministeriet, juryns ordförande

Reza Saleh – strategisk ledare program och utbildning Berättarministeriet, juryns sekreterare

Anne-Marie Körling – grundskolelärare och författare av pedagogisk litteratur

Stina Wirsén – illustratör och författare

Olof Granström – strategisk rådgivare, Novus

Jenny Söderhjelm Larsson –mottagare av Pennsvärdet 2018

Björn Åstrand – Doktor i historia vid Umeå universitet. Tidigare ledamot av Skolkommissionen, samt

särskild utredare för Nationell samling för läraryrket och Likvärdighet inom den Svenska skolan.


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.