2018-05-22 12:31Pressmeddelande

Nu debuterar nio unga författare från BM-debutant

Idag släpps antologin Vi ser, vi känner, vi kämpar. Boken är skriven av nio ungdomar från Berättarministeriets upptagningsområden kring Husby och Hagsätra i Stockholm samt Södertälje.


Sedan 2012 driver Berättarministeriet, i samarbete med Bonnierförlagen, författarskolan BM-debutant. Varje år får ett tiotal ungdomar chansen att utveckla sitt skrivande och bli publicerade författare. Syftet är att lyfta unga röster som kanske annars inte får komma fram och inspirera dem att satsa på det egna berättandet och skrivandet.

Årets antologi Vi ser, vi känner, vi kämpar är den sjätte i ordningen och ges ut av Bonnier Carlsen. Här ryms bland annat en humoristisk text om rutinmänniskan Stefan som somnar på en buss, en drabbande essä om en ung rasifierad kvinnas vardag där smygrasismen lurar överallt och finstämd prosalyrik om det där första, skälvande mötet med en annan människa.

En av debutanterna är Ali Zardadi som 2016 kom som ensamkommande ungdom från Afghanistan. Hans text Avslaget handlar om en kille som fått avslag på sin asylansökan och en kvinna som försöker hjälpa honom.

Boken finns att köpa i bokhandeln, till exempel på Adlibris. Läs mer om boken hos Bonnier Carlsen här!

Årets debutanter är:
NAIMA ODAY
YOSRA ALI
MAJA WETTERQVIST
ZEINAB MUSE
CHRISTIE GUTIERREZ HADDAD
MOA LIEM
THESS STENESKOG
ALI ZARDADI
ANNA AKOPYAN


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.