2019-02-25 15:42Pressmeddelande

“En röst jag inte visste att jag hade”

Tillsammans med Bonnierförlagen driver Berättarministeriet BM-debutant, en författarskola för högstadie- och gymnasieelever. Hösten 2014 var Anika Hussain en av de som klev genom förlagets dörrar. Fem år senare har hon nu tagit en masterexamen i Writing for Young People och är hemkommen från en internationell författarkonferens i San Francisco. Anika Hussain har hittat sin röst.

– Innan författarskolan levde jag i en slöja av likgiltighet, men efter författarskolan försvann den slöjan och jag fann mig själv.

För Anika har skrivandet sedan tidig ålder varit ett sätt att reda ut tankarna och reflektera i lugn och ro. Men att skriva hela böcker, eller för den delen leva på sitt författarskap kändes som en främmande tanke. Det ändrades efter att hon deltagit i BM-debutant. Plötsligt kände hon ett obekant men välkommet självförtroende och visste att det var skrivandet hon ville satsa på. Insikten ledde till en kandidatexamen i engelska vid Stockholms Universitet, och en drivkraft att lyfta människor med hjälp av sina ord.

Anika är numera bosatt i Bath i Storbritannien där hon studerat sedan två år tillbaka. Hon har precis fått en litterär agent och ägnar all sin tid åt författarskapet. Med tiden har skrivandet blivit livsavgörande för henne.

– Att skriva är det enda sättet jag kan förstå världen. Drivkraften för mig är att bli hörd och få ut mina tankar. Som en relativt tyst person är det svårt för mig att bli hörd och genom att skriva har jag funnit min röst.

Anika berättar att hon brinner för att skriva berättelser för tonåringar, sådana berättelser som hon själv önskar att hon hade under de åren när känslorna var som starkast och världen som svårast att förstå och ta plats i.

– Jag vill skriva de böcker jag önskar att jag hade när jag var yngre. Böcker med sydasiatiska karaktärer som inte är enligt stereotyperna och böcker om tysta personer. Jag vill skriva böcker för tonåringar. De känner varenda känsla som finns och att vara ung idag är så mycket tuffare än vad många tror. Jag vill skriva böcker för de hjärtbrustna, de lyckliga, och de som känner allt däremellan.

Hennes ord resonerar med flera. I somras blev hon tillsammans med 100 unga författare och aktivister världen över inbjuden till konferensen International Congress of Youth Voices, ett initiativ grundat av författaren Dave Eggers. Konferensen drivs av organisationen the Hawkins Project och syftar till att lyfta fram unga röster i det offentliga rummet. Under den tre dagar långa konferensen fanns studenter från 15 länder världen över representerade. Bland talarna fanns författarna Chimamanda Ngozi Adiche och Khaled Hosseini.

– Jag brinner för svåra ämnen. Ämnen man inte vill prata om, till exempel skolskjutningar och hur svårt det är att känna sig som en främling i sitt eget land. Jag tycker det är viktigt att skriva och prata om dessa ämnen då man inte lär sig något om andra personer och tankesätt om man inte utbildar sig om dem, säger Anika.

På kort tid har Anika förkroppsligat ordens makt. Genom dem har hon skapat ett liv för sig själv, och med hjälp av dem har hon tagit sig världen runt. För henne innebar den där lilla knuffen i rätt riktning för fem år sedan en viktig vändpunkt.

– Författarskolan BM-debutant betyder allt för mig, det är där jag fick min början. Författarskolan gav mig en röst, en röst jag inte visste att jag hade, och gav mig självförtroendet jag saknade. Att få vara i en omgivning där det skrivna ordet tog plats över det muntliga kändes otroligt uppfriskande. För en gångs skull kunde jag ta plats i en värld som oftast tystar ner personer som mig.

Foto: Karl Gabor

 


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.