2018-12-17 15:27Pressmeddelande

En annorlunda adventskalender – en hyllning till ideellt engagemang

Den 17 december 2018 lyfts Berättarministeriet i Facebook-initiativet En annorlunda adventskalender. Bakom initiativet står den 34-åriga spåkgranskaren Rebecka Heughan. För henne är ett starkt civilsamhälle en självklarhet och hon har genom åren engagerat sig i en rad frivilligorganisationer på sin fritid. Genom att starta adventskalendern vill hon slå ett slag för ideellt engagemang i samhället. Berättarministeriet intervjuade henne för att ta reda på mer.

Vad fick dig att starta det här initiativet?
– Jag blev lite ställd av det överflöd av julkalendrar som finns att köpa idag, allt från leksaker till smink, och kände att det är lite skevt att man, förutom att få presenter på julafton, även ska få något varje dag fram till jul. Jag tycker att det är alldeles för stort fokus på presenter och saker. För mig handlar julen om gemenskap. En Annorlunda Adventskalender är ett sätt att lyfta blicken, att rikta den utåt och att göra något bra för någon annan eller något annat.

Hur har gensvaret varit hittills?
– Det har varit positivt både från deltagare och organisationerna. Jag hade hoppats på 500 följare i smyg, men trodde inte riktigt att En Annorlunda Adventskalender skulle nå dit första året. Men idag är vi 700+ följare, det är fantastiskt!

Vad har du för tips till personer som känner att de vill bidra till samhället på något sätt, men inte vet hur?
– Först och främst att det inte behöver vara varken svårt eller storslaget. Våga tro på att även en liten ansträngning kan göra en stor skillnad. Fundera på vad du tycker om att göra, vad du är bra på och vilka frågor du tycker är viktiga. När du väl vet det så kan du söka efter organisationer inom det området, eller kika på till exempel Volontärbyråns hemsida där organisationer söker volontärer. Förmodligen har du någon i din bekantskapskrets som redan är ideellt engagerad, prata med hen. Och kom ihåg att det är okej att testa sig fram, att prova olika typer av volontäruppdrag tills man hamnar rätt.

Hur ser du på ideellt engagemang i allmänhet?
– Jag tycker att ideellt engagemang är bland det viktigaste som finns, det är vår chans att bidra till det samhälle och den värld vi vill leva i. Och det börjar i en liten skala. När jag var barn så besökte jag flyktingförläggningar tillsammans med mina föräldrar. Jag lekte med barnen och när jag förstod att många inte hade en enda leksak så började jag ta med några av mina leksaker för att ge till dem. Jag minns särskilt hur lycklig en pojke blev när han fick min fotboll. Jag tror att det var då jag insåg hur lätt det faktiskt är att göra en annan människa lite mindre ledsen, att kunna göra en positiv skillnad i någon annans liv. Det finns ju ett ordspråk, ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Man kan ge av sin tid, sin kunskap, man kan skänka saker, kläder, pengar. Gör vad du kan, men gör något!

Om initiativet: En Annorlunda Adventskalender är en julkalender på Facebook som lägger fokus på att ge istället för att få. Bakom varje lucka döljer sig en hjälporganisation eller stiftelse som arbetar för att förbättra samhället på något sätt. Tanken är att man ska skänka 10 kronor till varje organisation varje dag fram till julafton.

Läs mer och häng med i lucköppningen på facebook!


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.