2018-04-17 12:22Pressmeddelande

Dilsa Demirbag-Sten får S:t Eriksmedaljen!

S:t Eriksmedaljen delas varje år ut till ”stockholmare som genom sin verksamhet anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.” Utmärkelsen har delats ut sedan 1930-talet.

En av 2018 års medaljer tilldelas Dilsa Demirbag-Sten, grundare och generalsekreterare för Berättarministeriet.

 

– Jag är otroligt hedrad och lycklig över S:t Eriksmedaljen. Visserligen också ganska överraskad men mycket glad över att Berättarministeriet uppmärksammas av Staden. Det är ett betydelsefullt intyg på att det arbete vi gör stärker barnen, Stockholm och därmed Sverige. Vi har en nära samverkan med Staden och vi är djupt tacksamma för den viktiga roll som de spelat i Berättarministeriets utveckling sedan 2011, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare Berättarministeriet.

Bland tidigare medaljörer finns: Johan Rockström (2017), Hédi Fried (2016), Tomas Tranströmer (2010) och Christer Fuglesang (2007). Medaljerna kommer att delas ut i Stockholms stadshus onsdagen den 16 maj och torsdagen den 17 maj 2018 i samband med hedersbelöningen till dem som arbetat i stadens tjänst i 30 år.


Några höjdpunkter från Berättarministeriets resa:



2011

  • Berättarministeriet grundas av Dilsa Demirbag-Sten, Sven Hagströmer och Robert Weil.
  • I november 2011 öppnar Berättarministeriets första utbildningscenter i Södertälje och de första klasserna deltar i ”Redaktör Schwartz bokutgivning”.

2012

  • Programmet ”BM debutant” lanseras – ett samarbete med Bonnierförlagen där gymnasieelever blir publicerade författare.

2013

  • Berättarministeriet i Husby invigs och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt besöker utbildningscentret i Husby.
  • Skolprogrammet ”Den mystiska lådan” lanseras, ett program som sträcker sig över en hel termin och är förberedande för nationella proven i svenska för årskurs 3.

2015

  • HKH Kronprinsessan Victoria inviger Berättarministeriet i Hagsätra.
  • Utbildningsminister Gustav Fridolin medverkar som huvudtalare på Berättarministeriets Lärarkonferens.
  • Utbildningscentren har sammanlagt tagit emot över 20 000 barnbesök.

 

2016

  • Filmen Imagine lanseras och Berättarministeriet firar fem år.
  • Berättarministeriet har nu sammanlagt besökts av över 2 000 pedagoger och 30 000 barn.

 

2017

  • Statsminister Stefan Löfven blir volontär och nämner även Berättarministeriet i Regeringsförklaringen.
  • Berättarministeriets fjärde utbildningscenter öppnar, denna gång i Göteborg.

 

2018

  • Berättarministeriet instiftar lärarpriset Pennsvärdet för lärare som i socioekonomiskt utsatta områden främjar elevers kreativitet, språkutveckling och kritiska tänkande.


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.