2018-09-17 12:43Pressmeddelande

Anika Hussain: från BM-debutant till författare

Anika Hussain var en av deltagarna i Berättarministeriet och Bonnierförlagens författarskola BM-debutant 2014/2015. Tillsammans med åtta andra ungdomar blev hon publicerad i novellsamlingen De tysta tänker högst, utgiven av Bokförlaget Forum.



Anika har efter BM-debutant fortsatt sitt skrivande, studerat i England, och skriver nu på en ungdomsroman. I augusti var hon en av 100 studenter från världen över som deltog på The International Congress of Youth Voices – ett forum som samlar passionerade och uttrycksfulla unga röster med engagemang för ledarskap och social rättvisa.

Läs intervjun med Anika nedan – och om du känner någon 15-18-åring i områdena kring Husby, Hagsätra och Södertälje, tipsa om att söka årets omgång av BM-debutant senast den 30 september.

Anika Hussain

  • Ålder: 22
  • Aktuell med:
    – skriver just nu på en ungdomsroman som handlar om identitet och familj (precis fått en agent att representera mig!) och jobbar deltid på SAS från England
  • Kort bakgrund:
    – Har en kandidat i Engelska från Stockholms Universitet och tar examen i Master of Arts in Writing for Young People från Bath Spa University i februari 2019
    – Publikationer: De Tysta Tänker Högst, Keyhole Stories: Dead Ends, White Oak, samt krönikor i Dagens Industri och några små artiklar för Berättarministeriets magasin i samarbete med DN.
  • Vad är ditt mål/dröm med ditt författarskap?
    – Jag vill skriva de böcker jag önskar att jag hade när jag var yngre. Böcker med sydasiatiska karaktärer som inte är enligt stereotyperna och böcker om tysta personer. Jag vill skriva böcker för tonåringar då tonåringar känner varenda känsla som finns och att vara tonåring idag är så mycket tuffare än vad de vuxna tror. Jag vill skriva böcker för de hjärtbrustna, de lyckliga, och de som känner allt emellan. Mitt mål är att kunna hjälpa och inspirera personer med mina ord.
  • Vad har författarskolan BM Debutant betytt för dig?
    – Författarskolan BM Debutant betyder allt för mig, det är där jag fick min början. Författarskolan gav mig en röst, en röst jag inte visste att jag hade, och gav mig självförtroendet jag saknade. Att få vara i en omgivning där det skrivna ordet tog plats över det muntliga kändes otroligt uppfriskande och jag kände att jag för en gångs skull kunde ta plats i en värld som oftast tystar ner personer som mig. Innan författarskolan levde jag i en slöja av likgiltighet, men efter författarskolan försvann den slöjan och jag fann mig själv.
  • Vad är drivkraften bakom ditt skrivande?
    – Att skriva är det enda sättet jag kan förstå världen. Drivkraften för mig är att bli hörd och få ut mina tankar. Som en relativt tyst person är det svårt för mig att bli hörd och genom att skriva har jag funnit min röst. Samtidigt drivs jag väldigt mycket av tanken att kunna hjälpa personer med mina ord.
  • Hur hittade du lusten att skriva?
    – Lusten att skriva har alltid funnits där men jag har aldrig tänkt göra något av det. Jag skrev alltid som tonåring, det var något jag gjorde för att få ut mina tankar men att skriva en bok? Det var inte en tanke. Så när jag började Författarskolan tändes denna låga igen och blev något riktigt. Författarskolan gav mig lusten att skriva igen och det är jag evigt tacksam för.Se när Anika var med i morgonsoffan i TV4, år 2015, här.Läs mer och ansök till BM-debutant här.


Om Berättarministeriet

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Vi är verksamma i områden med hög arbetslöshet och våra utbildningscenter finns i Husby och Hagsätra i Stockholm samt Gamlestaden i Göteborg. Vi stöttar lärare i våra upptagningsområden med kostnadsfria pedagogiska program som genom kreativa metoder lockar eleverna, oavsett kunskapsnivå, att erövra det skrivna ordet. Vår verksamhet bygger på en tresektoriell samverkan där resurser från det offentliga, det privata och det ideella gemensamt säkerställer Berättarministeriets långsiktiga verksamhet.  Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet.